logo

‘Roosje van Heteren’

Community art project Heteren 2022 Opdrachtgever: Dorpsraad Heteren 75 Figuratieve borden op prikstok Print op hout

Roosje is een fictief meisje dat sinds corona posters met kritische en/of humoristische teksten schrijft en in de openbare ruimte in Heteren plakt vanaf de lockdown in Nederland. De teksten van Roosje worden gekenmerkt door een positieve en sociale benadering. Dit project kreeg een vervolg, want Roosje zocht onderdak in de voortuinen van Heteren.
Ze wil graag contact maken met Heterenaren en verblijft graag in de voortuin van de huizen in Heteren. Roosje heeft een kleurrijk sociaal karakter, maar zag er nog zwart wit uit. Het huishouden waar ze te gast is, mocht Roosje naar eigen inzicht kleur geven, zodat ze opbloeide. Je mocht haar naar eigen smaak opvrolijken door middel van verf, krijt, stiften, papier,stickers of aankleden. Want Roosje houdt van verrassingen.

Na 2 weken gingen alle Roosjes logeren in de tuin van de zorginstelling Liefkenshoek in Heteren. Alle eigenaren gaven hun Roosje op woensdag 15 juli een mooi plekje in de tuin van deze zorginstelling. Waardoor alle Roosjes voor het eerste samen te zien waren en alle bewoners van de zorginstelling een week lang konden genieten hoe de Roosjes samen speelden met al haar zusjes. Daarna mocht de eigenaar haar Roosje ophalen en houden, als bleek dat de eigenaren het heel goed met elkaar kunnen vinden.

Roosje staat symbool voor het omarmen van een nieuw groeiend cultureel fenomeen en het personaliseren van de open- bare ruimte. Roosje is een object, wordt een icoon, dat je nu neerzet om jouw voortuin en jouw straat mooier te maken. En straks als kunstwerk in het groot te zien is in jouw dorp. In samenwerking met ons, de Dorpsraad en Heteren Sociaal ontwikkelen we met de bewoners van Heteren een nieuw cultureel evenement die voortbouwt op de iconische en speelse sociale karakter van het mythisch sprookjes guur ‘Roosje van Heteren’.

De Roosjes in de verschillende voortuinen vormen een kunstroute. Een route van verwondering, onderzoek en ontmoet- ing op gepaste afstand van 1,5 meter. Door de adoptie van 75 Roosjes ontstaat er culturele toe-eigening. Doordat steeds meer inwoners Roosje in hun armen sluiten, wordt haar verschijning steeds meer van het dorp Heteren. Als een manier om thuis- en dorpsgevoel te stimuleren en uit te dragen. De Roosjes stimuleren wederkerigheid; je claimt eigendom met de Roosjes, maar je geeft tegelijkertijd iets terug aan het dorp.